МАКЕДОНИЈА

Дедо Мраз од Македонија

 

 

                Св. Никола - Дедо Мраз од Врвот Крстовар, планина Водно, Македонија. Традиција 500.000 г.

 

 

Во Македонија си живеат ИЛИЈА и Марија. Тие ја обработуваат почвата покрај реката исто како дедо му Панче и баба му Елена. Нивните предци реката ја нарекле Белиот Дар – ВАРДАР. Името го добила поради белите планински притоки, кои биле бели поради префрлувањето на водата од камен на камен. Илија и Марија одгледувале ЛЕН покрај реката Вардар, исто како што правел дедото на Марија, Св. Никола. Илија со божја помош и применето божјо знаење, измислува чудесно рало, со кое ја обработува нивата.  
Поради магичната моќ на ралото и силниот бик, како симбол на Сонцето што го влече при обработката на почвата, Илија во една година може да го сади и жнее божјото растение ЛЕНОТ во големо количество.


Марија од семките на ленот готви највкусни јадења, а од стеблото изработува ткаенина. Ткаенината ја носи на реката Вардар, таму ја мие и ја бели со помош на волшебните бели притоки и магичните сончеви зраци. Ткаенината сега е дарувана со чистота и белина. Марија од ткаенината изработува најубава облека. Таа е среќна што може нејзиниот дедо Св. Никола заедно со небесните елени и убавата снегулка Елена, облеката да ја подарува на сите дечиња низ светот. На тој начин дечињата се дарувани со писмо, светлина и топлина.


Но, Илија и Марија се многу тажни, копнеат по една желба, му се молат на Таткото Бог да им подари бебенце. Поради нивната добрина, молбата им е прифатена. На 25-ти декември се појавува светлина во нивниот дом, а на 7-ми јануари на ден Божиќ Св. Никола доваѓа од врвот Крстовар, планината Водно - Македонија, да им ја соопшти радосната вест, дека наутро ќе се роди бебето, новиот зет, крал, ИС, Р’С, Р’СТО, Р’СТОТ, Р’СТОС, ХРИСТОС.
Оваа приказна со среќен крај ја завршуваме со песната ДОЈДЕ НОВА ГОДИНА. – 13.11.2017 г.

 

 

....

Прегледано:  182.00 пати

 

 

 

 

Банери од радио станици каде се емитуваат песните создадени според сознанијата објавени во книгата „Зета Македониа“.

 

 

 

......

 

 

        

            https://www.facebook.com/RadioIskrica

 

Песната на НАРОДНИ РАДИО СРБИЈА се емитува шест пати во денот и тоа во. 09ч, 11ч, 14ч, 17ч, 20ч и 22ч.