КAТАЛОНИЈА-ПИРИНЕЈСКИ ПО.

КАТАЛОНИЈА - ПИРИНЕЈСКИ ПОЛУОСТРОВ


Планината Монсеррат, според традицијата, најважна и мистериозна планина во Каталонија (Шпанија). Се наоѓа на 50 километри северозападно од Барселона помеѓу Аноа, Баис Лобрегат и Багес.

Самата планина е во форма на сончеви зраци, кои се нарекуваат ЛОМ или светлина. Именката КАТАЛОНИЈА е македонски топоним со значење: КАТА - (слично на катаден) = ката е СЕКОЈ, а ЛОН-ЛОМ е сончев зрак. Именката Каталонија би значела: ЗЕМЈА НА СЕКОЈДНЕВНАТА СВЕТЛИНА - СОНЦЕ.

 

Прегледано:  226.00 пати

 

 

 

 

Банери од радио станици каде се емитуваат песните создадени според сознанијата објавени во книгата „Зета Македониа“.

 

 

 

            ..............

 

 

        

            https://www.facebook.com/RadioIskrica

 

 

 

 

 

Tанго е вештина дадена за забава, уживање и здравје затоа ја заслужуваат сите!