Македонски шлем пронајден во Русија

15.04.2020 г.

 

„Шлем на божицата Атена“ пронајден во југозападна Русија, датира од 5 век п.н.е., тој е првиот Коринтински шлем пронајден во Русија.

Откриен е бронзен шлем кој припаѓа на класичната ера на македонскиот народ во Македонија.
Шлемот е пронајден на полуостровот Таман, на брегот на Црното Море, (Краснодарско подрачје), тој е од Корински тип и датира од првиот квартал на 5 век македонска ера пред појавата на христијанството.
Шлемот е ист, како што го носи македонскиот политичар, говорник, државник, војсководец и владател на Македонскиот град држава Атина Перикле и божицата Атена.
Шлемот му припаѓа на угледен македонски воин. На тој локалитет има околу 600 погребни места. Во близина на овој локалитет се наоѓа македонска град. Такви војни утврдувања -градови, Македонците граделе низ Јадранското, Средоземното - Белото и Црното море.
За потеклото на овој шлем нема никакво сомнение, дека е македонски, затоа што, не припаѓал на семитско арапска држава Грција формирана 1832 г. наша ера.

Ако се помисли логично, во тоа време не постоела ниедна од новоформираните држави во Европа, како посебни племенски заедници. Единствена држава била Македониа или Зета Македониа. Само слепите во умот, таканаречените научници, археолози и др. можа да кажат „стара Грција“, тие старите се Македонци. 

 

Божица Атина заштитник на војната и занаетчиите. била божица на цивилизацијата т.е. на мудроста. Именката Атина претставува персонификација на божјите особеност, кажано со модерен израс Атина е министер за одбрана и привреда. Атина самата била птица - УТ. Утот е предвесник на смрта и раѓање на нов живот, новото сонце. Именката Атина е македонско име, кое значи: АТ = коњ, женски род од АТ е АТИЦА = кобила или Атина. Коњот е персонификација на Богот сонце, а Атина е сончев зрак или ТАТИНА, ќерка на сонцето. Именката Перикле има македонско значење: ПЕ-РИКЛЕ. Рикле всушност ракле значи, на рака, со рака. Раката на Перикле е сончевиот зрак молњата - ПЕР. Сончевиот зрак Пер всушност е умот. Во христијанството наречено е Св. Наум. Негов симбол е Паун -татков ум, умот на сонцето. Значи именката Перикле значи, спроведиување ум на сонцето со рака или војна.

Перикле е Сончевата молња ЅЕ која ја раѓа својата ќерка Атина - светлоста. Од почетокот на христијанството именка Перикле сменета е во Св. Петар. Симбол на Св. Петар е Петелот, кој го најавува сонцето после 24 ч. се до наутро. Најава за новиот ден - новото сонце е утката која лета после 24 ч.

 

 

 

................................................................................................................................................................

 

Hallan el 'casco de la diosa Atenea' en el sudoeste de Rusia
La pieza, que data del siglo V a.C., es el primer casco corintio encontrado en Rusia

Un casco de bronce perteneciente a la época clásica de la antigua Grecia ha sido descubierto durante la excavación de un túmulo del siglo V a.C. en el sudoeste de Rusia, informa RIA Novosti.

El casco hallado en la península de Tamán (región de Krasnodar) es de tipo corintio y data del primer cuarto del siglo V a.C.

Es el único casco corintio descubierto dentro de las fronteras actuales de Rusia, y es igual al que llevaban el político ateniense Pericles y la diosa Atenea en las representaciones de los escultores griegos clásicos.

 

 


La excavada tumba de un guerrero

"Nunca antes se habían descubierto este tipo de cascos en las polis griegas del norte del mar Negro", aseguró Román Mimojod, director de la expedición.

Los arqueólogos creen que el casco pertenecía a un guerrero enterrado cerca de un lugar de batalla en esa península, donde estaban situadas dos colonias griegas.

"El casco indica su estatus de ciudadano de pleno derecho de una de las polis del Bósforo [Crimeo] y evidencia cierto nivel del bienestar", comentó Vladímir Kuznetsov, jefe del departamento de arqueología clásica del Instituto de Arqueología de la Academia de Ciencias de Rusia.

 


El casco corintio hallado en la península de Tamán (Rusia)

La expedición lleva más de dos años excavando una necrópolis en el sudoeste de la península. Han investigado más de 600 túmulos de guerreros enterrados con armas y caballos.

¡Si te gusta Antrophistoria, no olvides seguirnos en nuestras Redes Sociales!

Autoría| Redacción
Vía| RIA Novosti
Imágenes| Instituto de Arqueología de la Academia de Ciencias rusa
el 

 

https://www.antrophistoria.com/2020/01/hallan-el-casco-de-la-diosa-atenea-en.html?fbclid=IwAR2HEyk-1blZyefWSVUEg-JjzyTeoVT61Rj12snETOYU1UXG-BEJSvR7X84

 

 

                                                                 

 

Перикле македонскиот политичар, говорник, државник,                  Божицата Атена. Заштитник на војната и занаетчиите.

                             војсководец и владател,                                                                   Атина  самата била птица - ут.  

                  на Македонскиот град држава Атина.                                     Била божица на цивилизацијата т.е. на мудроста. 

 

 

                                         Полуостровот Таман, на брегот на Црното Море, (Краснодарско подрачје)

 

 

Прегледано:  432.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................