22 КAТАЛОНИЈА-ПИРИНЕЈСКИ ПО.

КАТАЛОНИЈА - ПИРИНЕЈСКИ ПОЛУОСТРОВ


Планината Монсеррат, според традицијата, најважна и мистериозна планина во Каталонија (Шпанија). Се наоѓа на 50 километри северозападно од Барселона помеѓу Аноа, Баис Лобрегат и Багес.

Самата планина е во форма на сончеви зраци, кои се нарекуваат ЛОМ или светлина. Именката КАТАЛОНИЈА е македонски топоним со значење: КАТА - (слично на катаден) = ката е СЕКОЈ, а ЛОН-ЛОМ е сончев зрак. Именката Каталонија би значела: ЗЕМЈА НА СЕКОЈДНЕВНАТА СВЕТЛИНА - СОНЦЕ.

 

Прегледано:  1,076.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................