ДЕШИФРИРАНИ ТЕКСТОВИ

 

44 БОЛИВИЈА

44 БОЛИВИЈА

ЗЕТА МАКЕДОНИА БОЖЈА СВЕТЛОСТ - БОЛИВИЈА

Прегледано:  11.00 пати

43 BUGARIJA

43 BUGARIJA

Пронајддени se фигурини со модерни фризури и облутоци, со изгравирани пораки и украси, од неолитскиот историски период, во населба кај селото Бута, на територија Зета Македониа на Пир Македонски, денес наречена Бугарија.

Прегледано:  150.00 пати

42 BOSNA

42 BOSNA

   „ДУХ БОЖЈИ“ Равне 2, Високо - Луг, Босна.   Датирањето на овој натпис според повеќе научни методи изнесува 12.000 г. – 32.000 г. а според писмото, јазикот, верата во Реинкарнација, науката и културата обработени во книгата Зета Македониа том II, том III и том 5, минималната старост изнесува 500.000 г.

Прегледано:  403.00 пати

ARIZONA

ARIZONA

27.02.2022 g. За Македонците од Аризона САД. Се работи за некој временски циклус од 2148 г. во космичкиот месец, завршеток на периодот на созвездие Стрелец и почеток на периодот на созвездие Јарец, во рамките од 500.000 г. Градот Малишта со нејзината околина, покрај реката Гила, Аризона, САД, го очекува новиот светски поредок од 22-ри декенвбри. Македонците Богот Сонце „Тешт“, го молат да нароси светлост и топлина над месноста каде се наоѓа Мале, МАТИЦАТА, Малишта, се мисли на Македониа.

Прегледано:  102.00 пати

40 Јута САД

40 Јута САД

  07.03.2021 г.     Јута САД. Обожествен Македон – дух божји, временски период од 21-ви март до 21 – ви јуни, Пештера Македониа. Приказната за ИСА - ИСАК Силата на Македонскиот народ, со истакнати обожествени Македонци, лесно се уочува на цртежите во пештерата Македониа. Се препознава Македонска култура, која цутела со илјадници години, со автохтон народ Македонски. Според доказниот материјал, кој го сочинува македонската цртеж лигатура, се препознава писмо „Цутно“ наречена Кирилица. Откриен е единствен натпис во Северен ЦУТ - Америка, напишан со „Словарница Цутна“  наречена Латиница. Јазикот со кој зборувале е македонски.

Прегледано:  129.00 пати

39 Kалифорнија

39 Kалифорнија

23.03. 2020 г. Калифорнија е Зета Македониа. Фрагмент од цртеж на карпа со димензии 253X150 см. Овој цртеж е претстава на дел од македоската Вера Преродба – Реинкарнација. Овој цртеж на карпа откриен е 1993 г. евидентиран е под ознака CA-TRI-1 во кањонот на Реката Јагула во округот Тринити, Калифорнија. Топонимот за областа Тринити, можеби потекнува од домородното население, во моментов не знаеме. Топонимот Тринити е македонски збор со значење ТРИ НИТКИ или ниската земја во оваа област ја пресекуваат три нитки или притоки од десната страна на реката Река Јагула, и тоа се Ван Дузен, Норт Форк и Миддл Форк.

Прегледано:  453.00 пати

38 ИРАН

38 ИРАН

24.12.2019 г.   „ЈАС СУМ МАКЕДОНИА“   Ритуален сад.  Од локалитетот Висок Бакун (во модерната провинција Фарс, Иран). На садот е насликан крст, кој ги симболизира четирите годишни периоди. Женската фигур со нејзините раце, како крила, претставува мајка заштитничка Марија, Магдалена, Донаторка, родилка, заштитничка, Мадомнија, Светот Македониа. Покрај симболиката на фигурата, таа крие и сокриена порака која гласи ЈАС СУМ МАКЕДОНИА

Прегледано:  163.00 пати

35 ВИРЏИНИЈА - САД

35 ВИРЏИНИЈА - САД

22.12.2019 г. Зета Македониа Северен Цут, денешна Вирџинија САД. Натпис на камен припаѓа на македонската цивилизација. Содржината на натписот е дел од македонската Вера Преродба - Реинкарнација. Според аналитичарите на текстој, неговиот автор и  старост не се совпаѓа со, македонското писмо јазик и вера. Староста на натписое е 500.000 - 100.000 г.

Прегледано:  955.00 пати

35а ВИРЏИНИЈА - САД

35а ВИРЏИНИЈА - САД

22.12.2019 г.   Зета Македониа Северен Цут, денешна Вирџинија САД. Натпис на камен припаѓа на македонската цивилизација. Содржината на натписот е дел од македонската Вера Преродба - Реинкарнација. Според аналитичарите на текстој, неговиот автор и  старост не се совпаѓа со, македонското писмо јазик и вера. Староста на натписое е 500.000 - 100.000 г.

Прегледано:  101.00 пати

34 -Tennessee, ТЕНЕСИ, САД

34 -Tennessee, ТЕНЕСИ,  САД

30.11.2019 г. Натписот „Бат Крик“ (исто така наречен таблет „Бат Крик“ или таблета „Бат Крик“) е испишан камен собран како дел од ископувањето на гробиштата за погребници на домородните Американци во округот Лудон, Тенеси, во 1889 година од страна на Смитсонијан Бирото.  The Bat Creek inscription (also called the Bat Creek stone or Bat Creek tablet) is an inscribed stone collected as part of a Native American burial mound excavation in Loudon County, Tennessee, in 1889 by the Smithsonian Bureau 

Прегледано:  992.00 пати

33 Р. МАКЕДОНИА

33  Р. МАКЕДОНИА

02.12.2020 г. Македонска цивилизација на пет континенти. Со писмо Цутно (Кирилица и Латиница), цифри Пролетни (Римски и Арапски), јазик, наука и вера на Реинкарнација.

Прегледано:  607.00 пати

(32) З.М. НЕВАДА

(32)  З.М. НЕВАДА

14.11.2019 г. КОЈ СЕ СТАРОСЕДЕЛЦИТЕ ВО АМЕРИКА. Според доказниот материјал, првиот народ во денешна Америка се Македонците. Тие не се доселени, тие живееле автохтоно од пере 500.000 - 100.000 г. Конкретно на оваа карпа, следејќи ја македонската исконска вера, сѐ што имал Бог да им каже на своите деца го соопштил на единствениот Македон, Илион, Зет, ИС-Исус, Хермес, Дон, Дион, Дионис. Зета Македониа Невада 500.000 - 100.000 г. Зета Македониа Прекуокеански Цут. Grimes Point Archeological Area Fallon, Nevada. Невада е македонски топоним, со значење НЕМА ВАДА или ВОДА. Народот Навахо е божји народ, потомци на македонците.

Прегледано:  281.00 пати

31/2 ШПАНИЈА СО СЛАВО-МАКЕДОНСКИ НАРОД

31/2 ШПАНИЈА СО СЛАВО-МАКЕДОНСКИ НАРОД

28.02.2022   Според археолозите  од западна Европа, ова е Апстрактна гравура на камен, во пештерата Горхам на Гибралтар, се припишува на неандерталците. Секоја чест на по примитивни луѓе од хомосапиенс, но според мојата анализа се доваѓа до следниот заклучок. 

Прегледано:  3,043.00 пати

30 ПЕРУ - ЗЕМЈА на МАКЕДОНИА

30 ПЕРУ - ЗЕМЈА на МАКЕДОНИА

14. 05. 2020 г. Таканаречената уметност на камен и земја, според денешните сознанија не ѐ некоја мистерија. Со исправен пристап кон нивно дешифрирање и толкување, полека се открива зачудувачката внатрешна содржина. Тие се полни со свети зборови и скриени пораки. Неуништливи, сведочат за едно дамнешно време. Неможат да се уништат, поради огромниот број, кои се расфрлани на пет континрнти, поставени на непристапни места, како пустини, планински области, но и рајски градини, полни со растенија од секаков вид, животни и бистри води. Не ги уништуваат и поради тоа, што мислад дека се нивно културно наследства а не Македонско.

Прегледано:  1,145.00 пати

29 ШВЕТСКА

29 ШВЕТСКА

11-02-2019 г.

Прегледано:  94.00 пати

28 БЛОМБОС Јужна Африка

28 БЛОМБОС Јужна Африка

14-09-2018 г. - Јужна Африка пред 125.000 – 70.000 г.мак.ера.пред.п.христ.  Зета Македониа „Божји Лом” (Божји лом со значење божји сончев зрак), се однесува на денешна територија на Јужна Африка. Врвот на јужниот дел на Африка, како македонска територија, географски се наоѓа на патот на првиот нулта меридијан како замислената линија, наречена “ИЛ – сончев зрак”.

Прегледано:  932.00 пати

27 ТУРЦИЈА - ОТОМАНСКА ИМПЕРИЈА

27 ТУРЦИЈА - ОТОМАНСКА ИМПЕРИЈА

14.12.2020 г. Според нашо гледиште и анализа на натписот, преку македонскиот јазик, писмо и вера, се смета дека е многу постар. Утврдено е дека натписот припаѓа на автохтониот Македонски народ од таа област. Читано од десно кон лево пишува: „ЕЛАГ ТШСЛ ИЛ“ <  =  „ИЛ ЛСШТ ГАЛЕ“. Транскрибирано на современ македонски јазик гласи: „СОНЧЕВИТЕ ЗРАЦИ ИЛ, ТИЕ МИЛУВААТ“. На бреговите на Црното море од таа област, сочевите зраци преку цела година ги галат лугето или милуваат.

Прегледано:  1,547.00 пати

26 КИНА, ВНАТРЕШНА МОНГОЛИЈА

26 КИНА, ВНАТРЕШНА МОНГОЛИЈА

17.05.2018   ЗЕТА МАКЕДОНИЈА МАНЏУРИЈА - Внатрешна Монголија    Кинеските научници потполно се во право, кога велат дека овие симболи се почетоците на изработка на кинеските симболи. Зошто? Затоа што автохтоното население не само на истокот од Азија, туку во цела Азија, се авторите на кинеските симболи. Пронајдените артефакти од археолозите, претставуваат материјално сведоштво на една високо развиена култура. Нивното датирање се одредува од тим на научници ширум светот. На тој начин се доаѓа до заклучок за самите почетоци на културниот развој. На артефактите се препознаваат цртежи, симболи, апстрактни геометриски слики и фигури. Најчесто формите се изработуваат со слова ЦУТНИ (кирилица и латиница) во вид на ЛИГАТУРА, како скриена порака на создателот, што сведочи за високо развиена наука и култура.

Прегледано:  990.00 пати

25 БАРСЕЛОНА

 25 БАРСЕЛОНА

26.01.2018   На пронајдениот камен во Зета Македонија Пиринејска, во областа СЕКОЈ ЛОМ, односно во територијата на денешна Каталонија, стои натпис на кој пишува: „ЛУНА ИС 22-РИ С ИЛИ Ј'ЛТ ЅИ“. Транскрибирано на современ македонски јазик би значело: „ЛУНА ИС - ИСУС ОД 22-РИ ДЕКЕМВРИ СО ИЛИ, ЈАС ВО ЛЕТ ГЛЕДАМ“.

Прегледано:  1,429.00 пати

24/2 МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

24/2 МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

10.02.2018    АНК – симболот на вечниот живот. Тоа е симбол на пролетта. Анк е во форма на созвездието КРСТ или Лебед. Анк во форма на катанец или ташна е стилизација на богот Сонце ИЛИ од денот 22, 25-ти декември и март.

Прегледано:  1,037.00 пати

23 БРИТАНИЈА

23 БРИТАНИЈА

31.01.2018  Уметничкото дело привезок, создадено од Македонци, кои живеат во Јоркшир од пред 11.000 години, во континуитет до денес, со нивните ритуали, вера, и културните вредности, писменоста и јазикот, се дел   од нивниот живот.

Прегледано:  1,385.00 пати

21 МАИНЕ, САД

21 МАИНЕ, САД

 06.03.2022 г.   Истражувајќи ги материјалните остатоци може да се забележи дека тие укажуваат на јасно видливи гравир-лигатури направени од Македонци, на славниот - славомакедонскиот јазик. Помеѓу материјалните остатоци се среќаваат натписи од македонската вера, каде се спомнува: Македониа...

Прегледано:  1,211.00 пати

20 Вермонт, САД

20 Вермонт, САД

11-09-2019 g. Македонците и Индијанците „Маити“ родени се од две мајки . Мајката на македонците е Мајка Марија, Мадона, Македониа, а мајката на индијанците е САТ (Манана - Сатанна, САТУРН). Имале еден татко, а тој е Сонце ИЛ - ИЛИЈА. За разлика од кинезите, кои се браќа на Македонците. Во овој случај мајката е една МА - МУ. Тие имале посебни татковци. Таткото на македонците е Сонце ИЛ - ИЛИЈА а таткото на кинезите е Змија, Аждер, ЗМЕЈ - ЈАГУЛА симбол на Македониа. Кај нашите роднини, како и сите други племенски заедници, културата е една МАКЕДОНСКА.

Прегледано:  1,658.00 пати

19 - ДЕДО МРАЗ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

19 - ДЕДО МРАЗ, РЕПУБЛИКА МАКЕДОНИЈА

20.11.2019 г. ДЕДО МРАЗ од Македонија, традиција 500.000 г. Научно сознание за потеклото на Дедо Мраз, и неговото движење низ целата Планета Македониа,   Дедо Мраз е Св. Никола, со значење никулец од божјата семенка, всушност тоа е Духот Божји Македон. Дедо Мраз како Светлиот Никулец, дух божји Македон живее во Градот Св. Николе, Република Македонија. 

Прегледано:  1,818.00 пати

18 РУСИЈА

18 РУСИЈА

11.01.2018   Зета Македониа Р'зија (денешна таканаречена Русија), Пештерата Капова. Уметничките карактеристики, дешифрираното писмо, јазикот кој е употребуван, распоред на сликите, како и трагите на човековата активност во пештерата, покажуваат дека традициите на организирање на подземни светилишта во Горниот палеолит потекнуваат од центарот на светот Македонија и Македонскиот народ. Овој регион одиграл големо влијание врз Франко-Кантабрискиот регион, кој бил населен со автохтоно Македонско население.

Прегледано:  1,052.00 пати

17 НЕВАДА

17 НЕВАДА

„Според западноевропските научници, а прифатено и од некои образувани луѓе од Македониа, се тврди дека постоел индоевропски јазик. Со овие анализи на запишани текстови, станува збор за македонски народ, македонски јазик, македонска држава и македонска цивилизација како историја на светот распрсната од Ирска до источна Кина, Австралија, Африка и Америка. Се разбира како што е кажано погоре, овие текстови ништо не значат на јазикот на племето од семитско-арапско потекло, како јужен сосед на Македониа како и на било кое друго новоформирано племе одвоено од македонсиот народ, со изменет јазик.“ 

Прегледано:  966.00 пати

16 ИЗРАЕЛ

16 ИЗРАЕЛ

„Божја семенка, како светлост, на Бог ИЛИ“ Ша'ар ХаГолан, Зета Македониа на Синот Македон, Блиски Исток, (денешен Израел), 8.000 г. Македонски период. Вакви облутоци се среќаваат секаде низ Светот Македониа. Тие се направени за поттикнување и забрзување на Богот Сонце, да испрати божја семенка, од 25 – ти декенври а, од 21 – ви март, да започне со оплодувањето на Светот Македониа, да се роди доволно храна за потребите на божјиот син Македон.

Прегледано:  1,204.00 пати

15 ТAЏИКИСТАН

15 ТAЏИКИСТАН

25-11-2017  МАКЕДОНСКИ КРАЛ, Зет - младото сонце од 25-ти декември. Коњот е симбол на сонцето и сончевите зраци. Коњаникот е македонскиот крал ЗЕТ. Украсен е со круна на која стои паунов пердув, симбол на ПАН - Големиот Бог.

Прегледано:  952.00 пати

14 СРБИЈА

14 СРБИЈА

31.10.2017   Во близина на Вишеград источниот дел на денес наречена БИХ, на падините на планината Тара во селото Жлеб-Србија, се наоѓа вертикална стена наречена Писана Стена. Староста на овие цртежи не е утврдена, постојат само претпоставки. На цртежот е претставен коњ и коњаник. Коњот е персонификација на оплодувачката моќ на сонцето. Коњаникот е богот Сонце ИЛИЈА, кој фрла молња. Во христијанството се нарекува Св. Илија Громовник. Toa e eдна од оплодувачките особини на богот Сонце. После фрлената молња ќе врне силен дожд, а потоа ќе врне ситна роса, која ја оплодува обработливата почва. Воедно цртежот претставува лигатура на која пишува:„О МОКРИ (ДОЖДОВЕН) ИЛИЈА, СО МОЛЊА ВО МЕСЕЦОТ ЈУНИ“.

Прегледано:  1,239.00 пати

13 КОЛУМБИЈА

13 КОЛУМБИЈА

20.10.2018  ЗЕТА МАКЕДОНИЈА ВРТОЛУМ „Вртолум“ е празничен ден на Македонците од камениот период се до денес. Денот 22-ри јуни, кога сонцето се врти кон зима. Овој празник кај Македонскиот народ е поврзан со верувањата за вртењето на времето од лето кон зима. Оваа природна појава забележана од Македонскиот народ од камениот период  се пренесува во христијанска религија, која претставува продолжеток на македонската вера ВИСТИНСКА. Традицијата на Македонскиот народ продолжила кај македонските потомци. во денес наречена Јужна Америка.

Прегледано:  1,665.00 пати

12 КИПАР

12 КИПАР

Зета Македониа Кипар

Прегледано:  832.00 пати

11 КИНА - СИМБОЛИ

11 КИНА - СИМБОЛИ

Зета Македониа Востаниа (денес наречена Кина) -  Источно-азискиот симбол за дрво 木-Mù претставува симбол–лигатура. Изработен со македонски слова ЦУТНИ и македонски јазик во облик на лигатура. Со симболот се презентира македонската вера. Овој симбол го објаснува патот на духот божји Македон, како духовна енергија, кој пристига од сонцето, и која се претвара во материјална. Духот божји Македон пристига на Планетата Македонија и влегува во неа преку светото дрво дабот и неговиот корен, симбол на вечното сонце. На источно-азискиот симбол за дрво 木-Mù пишува: „ТИ ИЛ ВО УСНИТЕ“. Светоста на дрвото даб се согледува и од фактот, што за Македонците симболот на обожественоста како Господ и владетел на Планетата Македонија е неговата круна од дабови лисја.

Прегледано:  1,558.00 пати

10 ЕГИПЕТ

10 ЕГИПЕТ

27.10.2018   Анк – симболот на вечниот живот. Тоа е симбол на пролетта, кој претставува знак – лигатура, каде може да се прочита: „СО ОС ИЛИ, ИЛ ЛИЛ“ од XXI-ви. Што би значело: „Со сончевиот зрак Богот ИЛ да лие, да оплодува, од денот на пролетта, тоа е желбата божја“. Топчестата форма на симболот Анк е стилизирана афионова чушка или симбол на опивка на природата, оплодување, дух божји кој се спушта од небото. Хоризонталните линии се македонските – пролетните броеви V + V + X  и вертикалата + I = 21. Зборот АНК, прочитан од десно кон лево е КНА, што значи: Љубовна желба на богот да ја оплоди Божјата МА.

Прегледано:  1,248.00 пати

9 ИТАЛИЈА

9 ИТАЛИЈА

Зета Македониа ИЛИНА (денес наречена Италија)

Прегледано:  797.00 пати

8 ВИНЧА-МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

8 ВИНЧА-МАКЕДОНСКА ЦИВИЛИЗАЦИЈА

10.10.2017   Примери од антропоморфни фигури од Винча (денес таканаречена Србија), од македонската цивилизција распространета на пет континенти, од историскиот период од околу 5.000 – 4.500 г. македонска ера пред појавата на христијанството. Локалитетот Винча е едено од по значајно наоѓалиште во Зета Македониа Европа, со 11 м. длабок културен слој. Уметничките квалитети и формите на фигурините се исти или слични, на пет континенти, една од нив е и од територијата денес наречена Јапонија, населена со Македонци минимум од пред 500.000 г.

Прегледано:  1,074.00 пати

7 ИНДИЈА

7 ИНДИЈА

12.09.2017   Зета Македониа Виндиа (денес наречена Индија). - Во ридовите Џавади во Vellore во областа Тамил Наду, г-дин Рамеш пронашол обработени камења во облик на клинови.  Научниот тим претпоставува дека тие се направени пред околу 5.000 г., „кога лугето почнале да се занимаваат со одгледување на земјоделски култури“. Според мое мислење овие обработени камења се многу по стари. Со оглед на пронајдени артефакти со старост од 130.000 г. во Патне, Индија.....  

Прегледано:  1,448.00 пати

6 МИНЕСОТА

6 МИНЕСОТА

07.10.2017    Зета Македониа Прекуокеански Северен Цут ( таканаречена Минесота). -  Оваа уникатна локација, поддржана е од историско друштво на Минесота, вклучува резби на камен во облик на цртеж-лигатури. Резбите се изработени од автохтоно македонско население пред 5.000 г. Овој локалитет е со најмногу резби на камен во Минесота. Со резбите се презентира македонската наука, култура и вера во мајката Марија-Мадона господарка, Македониа.

Прегледано:  1,268.00 пати

5 ИНДОНЕСИЈА

5 ИНДОНЕСИЈА

15.12.2015    Зета Македониа НЕСИА - Виндонесиа,  (денешна Индонезија). -  Европските археолози откриле македонски натпис на слатководна школка стара 500.000 г. Наш заклучок е дека натписот го испишале Македонците наречени Винди или Инди. Тоа се луѓе налик на денешните Македонци, кои живееле покрај реката Соло, организирани во државата Зета Македониа Несија. Археологот Франсиско Енрико изјавил: „Тоа е најстариот графички израз, кој го направил човекот со својата рака“. „Не знаеме зошто човекот тоа го нацртал. Можеби тоа е знак за сопственост, некоја шифра, или подарок“, изјавила  научникот Žozefina Jordens од Универзитетот Лајден во Холандија. Според неа, цртежот е израз на когнитивни способности, всушност, тоа се модерни спознаени способности.

Прегледано:  1,598.00 пати

4/1. ШПАНИЈА СО СЛОВO-МАКЕДОНСКИ НАРОД

4/1. ШПАНИЈА СО СЛОВO-МАКЕДОНСКИ НАРОД

19.12.2020 г. ЛИГАТУРЕН ПРИКАЗ ЗА ПОЧЕТОКОТ НА ЗИМАТА И ПРОЛЕТТА На територијата, денес наречена Шпанија, во Хорначос, во провинцијата Бајадос, пронајден е цртеж – лигатура на карпа. Лигатурата ја пронашол Анри Брејил (Henri Breuil), испитувајки го полуостров Иберика (la península ibérica).  

Прегледано:  3,866.00 пати

3. ШВЕДСКА

3. ШВЕДСКА

11-02-2019 г.   Зета Македониа Пролетен Ветер, (денес таканаречена Шведска). Швеѓаните се Македонски народ. Брод - македонски симбол на времето бесконечно, сончев зрак за пренос на духот божји Македон, од сонцето кон планетата Македониа и обратно, со четирите периоди на небото и четирите периоди на Планетата Македониа. Зборот Drakkar (норвешки), буквално значи змеј - брод од Drage – змеј и Kar – брод. Змејот е симбол на Македониа, тој е словото „М“ што значи Македониа. 1. Татко сонце ИЛИ. Тоа е старото сонце од денот 22 декември. 2. Младото сонце Зет Р'с – Р'стос од 25 – декември.

Прегледано:  860.00 пати

2. ФРАНЦИЈА

2. ФРАНЦИЈА

01.01.2024 г.   „Палеолитската слика зборува“! Повеќе од еден век „научниците“ од, западно Европејските граѓани, неможат да ја разберат суштината на историскиот период на Палеолитот. Проблемот лежи во образованието. Принципите и методите во педагошкиот пристап, кон палеолитските цртежи и симболи, не одговараат за сваќањата, на новото време. Изненадува фактот за тврдоглавоста на формирани догми, теории што се прифаќаат, како апсолутна вистина, без критичко проверување и најчесто без докази сеуште постојат.  

Прегледано:  1,801.00 пати

1. МИЧИГЕН

1. МИЧИГЕН

Зета Македониа Прекуокеански северен Цут, (денес таканаречена Мичиген).

Прегледано:  958.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................