КОЛУМНИ ОД АВТОРОТ

 

ЗА ЗДРАВ МОЗОК ГОЛЕМ ДОПРИНОС ИМА ТАНЕЦОТ НА СОНЦЕТО - ТАНГО

ЗА ЗДРАВ МОЗОК ГОЛЕМ ДОПРИНОС ИМА ТАНЕЦОТ НА СОНЦЕТО - ТАНГО

08.01.2024 г. ЗА ЗДРАВ МОЗОК ГОЛЕМ ДОПРИНОС ИМА ТАНЕЦОТ НА СОНЦЕТО - ТАНГО   Нај прекрасна и нај целосна вежба претсавува Македонскиот Танец на Сонцето - Танго. Таа вежба е фантазија, волшебна, што ретко се наоѓа во стварноста. Се слуша мелодија, огледални неурони гледаат како танцуваат другите, кој е дополнителен стимулатор за танц и танцување во пар, во затворена или отворена прегратка. Прегратката често се нарекува „чудотворен лек“, затоа што има позитивно влијание врз здравјето.

Прегледано:  92.00 пати

ИСУС Е ОБОЖЕСТВЕНИОТ БЕР

ИСУС Е ОБОЖЕСТВЕНИОТ БЕР

27.07.2021 г.   ИСУС Е ОБОЖЕСТВЕНИОТ БЕР Некој некому треба да се извини. Поради тоа што незнаеме што е Исус и кој е тој. Исус неможе да се прими во срцето, затоа што самото срце ѐ Дух Божји Македон. Но Бог е прифатлив за сите, зошто? Затоа што Бог е Сонце, Светлост, молња ЅЕ, знаење, душа Македонска која се наоѓа во умот.

Прегледано:  212.00 пати

ЛИГАТУРА – МАКЕДОНСКИ ДОКУМЕНТ СО КОЈ СЕ ДОКАЖУВА НАРОДОНОСНИОТ КОД ЗЕТА МАКЕДОНИА И ИСТОРИЈАТА НА СВЕТОТ

ЛИГАТУРА – МАКЕДОНСКИ ДОКУМЕНТ СО КОЈ СЕ ДОКАЖУВА НАРОДОНОСНИОТ КОД ЗЕТА МАКЕДОНИА И ИСТОРИЈАТА НА СВЕТОТ

30.12.2020 г.Зборот лигатура е македонски збор со значење: Лига – леплива слуз. Лигатурата ѐ две или повеќе букви кои се залепени и претставени со еден писмен знак, (. Лигатурата го олеснува пишувањето. Таа била погодна, на мал простор да се напишат повеќе слова, со кои се добива поголем текст. Во пишувањето вовеле и кратенки. Воедно со техника лигатура, со залепените слова на стилизирана фигура, изработувале цртеж-лигатури и скулптури-лигатури.

Прегледано:  518.00 пати

„МАКЕДОНСКИ ИНОСУШНИЈ ЛЕБ“

 „МАКЕДОНСКИ ИНОСУШНИЈ ЛЕБ“

    28.11.2020 г. Леб кој те осветлува и просветлува. Леб кој ти го храни духот и душата. Леб кој ти дава сон, и бистар ум. Јасност  и спокојство, кој отвара поглед во иднината со живи и светли бои. Леб кој те разубавува и подмладува. Леб кој ти дава самодоверба и храброст, ситост и сила. Спречува поспаност, чува од вируси. Ти подарува снаодливост и привлечност. Ти подарува натприродна моќ за обединување поради една цел – припадност на еден народ. Тоа е леб на лебовите, белиот дар на божиците, храна на обожествените Македонци.

Прегледано:  1,065.00 пати

Часки - часкум, chaski

Часки - часкум, chaski

24.04.2020 г.   На континентот Зета Македониа Прекуокеански Цут – Америка, прд 14.000 г., за локалниот транспорт на роба и информации биле користени коњи и камили кои покасно исчезнале. Во недостиг на животни, растојанието, од грд во град, го поминувале со трчање. Огромна чест и привилегија е да се биде трчач, пренесувач на информации, тие биле обожествени од својт владетел Господ Македон. Во христијанството нарекувани се со името Ангели, најпознатиот е Ангелот Архангел Гаврил, ( тој што гаварил). Најразвиен систем на трчачка комуникација во Зета Македониа Прекуокенски Цут, бил регионот на планинскиот венец Андите. Лугето ТРЧАЧИ ги нарекувале обожествени ЧАСКИ, тие биле здрави, силни,  брзи и окретни.

Прегледано:  419.00 пати

„МАЕСТРО“ - МАЈСТОР, оперска Дива

„МАЕСТРО“ - МАЈСТОР, оперска Дива

20.04.2020 г.   Помодарството ѐ: Претерано следење на модата, најчесто преземена од другите региони на македонската територија Зета Македониа Европа, и воопшто од целата Планета Македониа, со цел, за постигање престиж во општествената положба во центарот на светската култура Македонија. Лугето во Македонија се китат со туѓи, малку изменети, пердуви, кои се всушност производ од Македонците. 

Прегледано:  228.00 пати

Македонски шлем пронајден во Русија

Македонски шлем пронајден во Русија

15.04.2020 г. „Шлем на божицата Атена“ пронајден во југозападна Русија, датира од 5 век п.н.е., тој е првиот Коринтински шлем пронајден во Русија За потеклото на овој шлем нема никакво сомнение, дека е македонски, затоа што не припаѓал на семитско арапска држава Грција формирана 1832 г. наша ера.

Прегледано:  416.00 пати

СЕ СЛУЧУВА ПРЕСВРТ, ВЕЧНИОТ „СОН“

СЕ СЛУЧУВА ПРЕСВРТ, ВЕЧНИОТ „СОН“

26.03.2020 г. СЕ СЛУЧУВА ПРЕСВРТ, ВЕЧНИОТ„СОН“ Појавата на Корона вирусот најава е на новиот светски поредок. Република Македонија ја чека светла иднина. Светот ќе се врати кон потиснуваните македонски вредности. Пресвртот започнува со македонскиот Танец - Танго, Вера во Преродба, Реинкарнација. Вера за враќање на светот кон вистинскиот Бог Сонце Илија, Планета Македониа и синовите Илион и Македон (бог Р'с - Ристо и обожествениот Господ Ис - Исус). Ова е моментот за обединување на Македонците, разпрскани низ светот, со матичната земја Македонија. Во Република Македонија Македонците тивко, без зборување, со молчење создаваат единство околу една целина, во мигот на гласање, за престојните избори. Со желба, да победи едно, по големо патриотско раковотство, кое нема да биде уценувано од никого, и ќе изврши враќање на нормалните македонски вредности.  

Прегледано:  437.00 пати

И ЈАС СУМ БОГ. Што значи зборот „Амин“?

И ЈАС СУМ БОГ. Што значи зборот „Амин“?

  21.02.2020 г. Амин, „Овој збор еден ѐ, од ретките хебрејски јазички знаци, кој во литургијата на христијанството влегол во својата неизменета форма“. Со оглед на докажаните факти, дека почетното христијанство, во продолжеток до денес, представува извртена македонака вера на Реинкарнација, може лесно да се заклучи дека зборот АМИН преставува сомнителен израз со скриени пораки. 

Прегледано:  1,303.00 пати

ДАВИД И ГОЛИЈАТ, David and Goliath

   ДАВИД И ГОЛИЈАТ, David and Goliath

Приказната за Давит и Голијат претставува метафора, сликовито изразување на борбата помеѓу Македонскиот народ и останатите племенски заедници. Таа е вистински настан, кој се одиграл минимум пред 500.000 г. македонска ера, кое случување трае до денес. Давид и Голијат се реален приказ на објективната стварност, како вистински личности и настани. Од почетокот на христијанството, македонската вера на Реинкарнација - Воскресение предземена е, од таканаречената Христијанска религија. Македонските преданија за Давит и Голијат прикажувани се, како свои, христијански, со испревртенa содржинa, сменето име и измислени територии на случување на одредени племенски заедници од блискиот исток.

Прегледано:  474.00 пати

Македонско Танго (Argentine tango)

Македонско Танго (Argentine tango)

26.09.2019 g.   Почувствувајте ги убавините на Македонското танго наречено Аргентинско танго. Покрај македонските ора, кои се бисери во светот, Македонскиот Танец на Сонцето е вештина, оро, ораторство, комуникација помеѓу танчерите, сонцето и Светот Македониа. Танчерите со нивниот танц ги слават родителите, поради нивниот љубовен поглед „ЅЕ“, а тоа е допир со светлоста - денот во пролетта. Македонскиот Танец на Сонцето (танго) „Аргентинското танго или 'љубовна приказна во три минути“, како што го нарекуваат многумина, потекнува од Македонците доселени во Аргентина, а извршило големо влијание врз поезијата, драмските уметности, модата, сликарството, архитектурата…    

Прегледано:  1,333.00 пати

МАКЕДОНСКА ВЕРА НА ВОСКРЕСЕНИЕ, РЕИНКАРНАЦИЈА

МАКЕДОНСКА ВЕРА НА ВОСКРЕСЕНИЕ, РЕИНКАРНАЦИЈА

20.12.2018  ГОСПОД ЅВЕЗДА ЅЕТ МАКЕДОН Оваa колумна го реконструира македонското научно толкување, од камениот период, за постанокот на светот. Тоа е науката на Богот Сонце, со јасниот ДЕН и остриот ВИД на Македон. Видот е поглед за реинкарнација, на  животот во рајот, и вечниот пекол на слепиот ум.

Прегледано:  2,480.00 пати

„ДЕСЕТ БОЖЈИ ПРОСВЕТЛЕНИЈА“

 „ДЕСЕТ БОЖЈИ ПРОСВЕТЛЕНИЈА“

06.11.2018   1. Кога Единствениот Зет беше обожествен, БОГ му рече. 2. Јас сум татко Сонце ИЛИЈА. Ти си Господ - господар, Ѕвездениот Македон, реинкарниран од светлоста пристигната од ѕвездата Жива, рајот Македониа во вселена-куќа на знаењето, пролетта и благосостојбата.  3. Тебе ти го подарувам знаењето, и моќта да ја разоткриваш науката и пренесеш на твоите браќа, преку запишани пораки во вид на сончевите зраци во облик на словарниците на ЦУТОТ - кирилица и латиница и цифрите пролетни. Ќе го црташ мојот лик Сонце на камен и земја, под вода и почва.

Прегледано:  678.00 пати

Од недоветност се врши ОРГАНИЗИРАНО НАЦИОНАЛНО САМОУБИСТВО!!!

Од недоветност се врши ОРГАНИЗИРАНО НАЦИОНАЛНО САМОУБИСТВО!!!

21.08.2018   Македонската вера на Вистината е со старост најмалку од пред 500.000 г., основа на сите религии во светот. Таа е монотеистичка вера во единствениот бог Сонце ИЛИ (денес Св. Илија), вера во Мариа (нема „ј“), Мадона - господарка, Богородица, Планета Македониа (нема „ј“), родилка на секојдневниот Бог Сонце ИЛИ и синот божји од 25-ти декември, по таткото наречен е Илион, а по мајката наречен е Македон. Тоа е новородениот ден во Р'СТ - раст. Персонифицираниот ден во раст е Р'СТО, Рстос, Христос. Рсто, Рстос - Ристо на ден 22-ри март со првиот сончев зрак ќе биде обожествениот Господин, Господар, Господ на Планетата Македониа, тој е смртен БОГ. Смртниот БОГ е ГОСПОД - СЛАВНИОТ МАКЕДОН. 

Прегледано:  933.00 пати

СВЕТЛОСТ – ДУХ БОЖЈИ МАКЕДОН

СВЕТЛОСТ – ДУХ БОЖЈИ МАКЕДОН

22.06.2018  Мегалитскиот ѕид симбол е на ДАР, како бел сончевиот зрак (Исто како Вардар, белиот дар, Вар = е бело), се движи од исток кон запад. Големите камени блокови симбол се на божјата семенка. Кои пристигаат на врвот од планината Богословец. Божјата семенка, божјото слово го прима Единствениот зет, Дон, Дион, Дионис, Хермес, заштитникот на божјата семенка „ЃА“, Асклепиј, куртиш, кокопрли, Св пантелејмон, Св. Никола Дедо Мраз. Единствениот Зет, денес Дедо Мраз, секоја година го прима божјото знае, писмото, мелодијата, јазикот и фкупната наука. Тој како бели бисери ги реди на белиот ѕит „Дух божји Македон“ а од неговото место на живеење Св.Николе трга со елени, симбол на сонцето, да ја рашири македонската култура низ светот. 

Прегледано:  933.00 пати

ИЛИОН ОД ЧАИР

ИЛИОН ОД ЧАИР

21.01.2018   ШТО ЗНАЧИ ПОВТОРНО ДА СЕ РОДИШ? - Според  христијанскат догма, повторно ќе се родиш со крштевање. Така е прекрстен македонецот ИСУС пред 2000 г. во водите на светата река, белиот дар, Вардар, истото ни се случува и денес.

Прегледано:  1,326.00 пати

КРСТ - Македонски симбол

КРСТ - Македонски симбол

27.10.2017    Коренот на македонската вера води потекло од камениот период на Mакедонскиот народ најмалку од пред 500.000 г. Тоа е верата во Големата Мајка, Марија, Мадона-господарка, Богородица, Светот Македониа, денес нарекувана Земја, (погрден збор за една БОЖИЦА Македониа, рај во вселената). Таа е родилка на вкупната жива природа на Светот Македониа наречена ИС-Зет, во кој се наоѓа и синот божји Македон. Вера во единствениот БОГ Татко Сонце ИЛИ, ИЛ, Илија, кој осветлува, просветлува, оплодува. И македонската вера во синот божји, по татко наречен ИЛИОН, а по мајка е наречен МАКЕДОН. Македон е единствениот син, ЗЕТ, кој го пренесува божјото знаење и на другите народи и племенски заедници на Планетата МАКЕДОНИА. 

Прегледано:  1,625.00 пати

НОВИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК, THE NEW WORLD ORDER

НОВИОТ СВЕТСКИ ПОРЕДОК, THE NEW WORLD ORDER

15.04.2017  Започнат е процесот на Новиот светски поредок. Тој си тече исто како и времето во бесконечноста, тивко но сигурно, независно од многубројните денешни моќни поединци, држави и одродени предавници. Читателот неочекувано ќе се запознае со процесот на изумирање на стариот и појавата на Новиот светски поредок.

Прегледано:  1,554.00 пати

МАКЕДОНСКИ КИРИЛИЧЕН НАТПИС ОД ГНИЈОЗДОВО-СМОЛЕНКС РУСИЈА

МАКЕДОНСКИ КИРИЛИЧЕН НАТПИС ОД ГНИЈОЗДОВО-СМОЛЕНКС РУСИЈА

13.04.2017  Македонски натпис во вид на лигатура, напишана на земјен сад од локалитетот Гнијоздово во близина на Смоленкс со кирилични слова. Според руските археолози го сметаат, како најстар кириличен натпис, кој потекнува од X-ти век, иако според начинат на пишување во вид на лигатура, а и според содржината на дешифрираниот текст, во вид на стихотворба, се претпоставува дека е многу постар.

Прегледано:  1,949.00 пати

Големата Зета Македониа

Големата Зета Македониа

05.04.2017  Големата Зета Македониа, според најновите сознанија од пред 500.000 г. пред појавата на христијанството се простирала на пет континенти, сите топоними, хидроними, ороними и др. се МАКЕДОНСКИ. Сите кралеви, цареви, во светот водат корен од македонскиот Зет Крал. Македонија е центар на светот и историја на светот.

Прегледано:  1,928.00 пати

НАЈСТАРИОТ НАТПИС НАПРАВЕН ПРЕД 500.000 Г. НА НЕСИ-(ОСТРОВ) ЈАВА ЗЕТА МАКЕДОНИЈА НЕСИЈА. (ДЕНЕШНА ИНДОНЕСИЈА)

НАЈСТАРИОТ НАТПИС НАПРАВЕН ПРЕД 500.000 Г. НА НЕСИ-(ОСТРОВ) ЈАВА ЗЕТА МАКЕДОНИЈА НЕСИЈА. (ДЕНЕШНА ИНДОНЕСИЈА)

01.03.2017  Европските археолози откриле македонски натпис на слатководна школка стара 500.000 г. Наш заклучок е дека натписот го испишале Македонците наречени Винди или Инди. Тоа се луѓе налик на денешните Македонци, кои живееле покрај реката Соло, организирани во државата Зета Македониа Несија.

Прегледано:  4,208.00 пати

ЗЕТА МАКЕДОНИА - ЕВРОПА БИЛА, Е И ЌЕ БИДЕ МАКЕДОНСКА

ЗЕТА МАКЕДОНИА - ЕВРОПА БИЛА, Е И ЌЕ БИДЕ МАКЕДОНСКА

21.01.2017  „Сите градови до еден, дури и полето што го гледате, секој ендек, секоја тумба, секоја бразда, си го има своето име, а тоа е ВИНТСКО, а во Германија има сѐ уште живи Винди“ – Професор Шмит од Хале. (Преземено од видео запис на Ташко Белчев, „Mitologija No1“). Да се гордееме  со изјавата од професорот Шмит и да констатираме дека сета топонимија, оронимија, хидронимија, нисонимија и др. во Зета Македониа Европа и на пет континенти се со македонски корен.

Прегледано:  5,491.00 пати

БАДНИК – „ИДЕ ЗА ДА БИДЕ“, ОБИЧАИТЕ ОД МАКЕДОНСКАТА ВЕРА ПРЕТОПЕНИ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО

БАДНИК – „ИДЕ ЗА ДА БИДЕ“, ОБИЧАИТЕ ОД МАКЕДОНСКАТА ВЕРА ПРЕТОПЕНИ ВО ХРИСТИЈАНСТВОТО

06-01-2019 г. „Јудео-христијанство, односно тоа е полуискривена вистина, добро наштимана за заведување на простата маса, што би се рекло – перење на мозокот“. - Извадок од „АНАНТИТЕ И АНТЛАНТА – АТЛАНТИДА“. Уште од времето на камениот историски период, најмалку од пред 500.000 г, за Македонците и македонскиот календар, крајот на старата година и почеток на новата се смета од денот XXII-ри март, кога се оплодува природата и почнува годината во род, тој ден се раѓа ИС -ИСУС, ИСО, најсреќниот и највеселиот ден за Македонците. Во месец декември во природата се случува еден феномен, кој се вика сонцестоење од три дена од 21-ви декември до 25-ти декември. За што станува збор? Мајката Светот Македониа-Богородица на 25-ти декември го раѓа Р'С - растот на денот, наречен Рис, Ристос, Ристо.  

Прегледано:  1,947.00 пати

6. МЕСИЈАТА - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

6. МЕСИЈАТА - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

17.12.2016  Роден од единствените родители, од Мајката Планета Македониа и Таткото Сонце ИЛИJA, ќе ги спроведе благородните македонски молитви и практики, со што го обезбедува континуитетот на сопствената вера. Исконските молитви на македонскиот народ од камениот период напишани во вид на лигатури, дешифрирани од споменици на културата, систематизирани по континенти, се наоѓаат во книгата „Зета Македониа“, вкупно 255 молитви, од кои некои се испеани во македонска црковна мелодија ( по грешка наречена „византиска“), а некои во македонски, современ и традиционален ритам и инструменти.

Прегледано:  2,302.00 пати

5. ОД ШТО ТРЕБА НИЕ ДА БИДЕМЕ СПАСЕНИ? МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

5. ОД ШТО ТРЕБА НИЕ ДА БИДЕМЕ СПАСЕНИ? МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

10.12.2016   Наводно нашите „пра“ родители се соочиле со спознанието на доброто – рајот и со спознанието на злото, јадејќи забрането овошје. Единствениот грев бил само тој што ја прекршиле заповетта на својот господар. Последиците од ова искуство од забранетото овошје било фатално, биле избркани од местото на живеење од рајот и тоа од „творецот“, оној кој „најмногу ги сакал“.

Прегледано:  1,200.00 пати

4. ШТО Е ДОБРОТО, ОД КАДЕ И ШТО Е ЗЛОТО - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

4. ШТО Е ДОБРОТО, ОД КАДЕ И ШТО Е ЗЛОТО - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

28.11.2016   Поврзаноста на македонската вера со христијанството, како и сите други религии во светот е очигледно. Тоа е поради фактот што македонската вера е осведочена со пишани документи од пред 500.000 г. на пет континенти, обработени во книгата „Зета Македониа 400.000 г. писменост“. Христијанството измислува комплицирани теории за објаснување на христијанските богови - светци, космологија, есхатологија, етика и др. дисциплини, а меѓу другото и теорија за доброто и злото.

Прегледано:  1,230.00 пати

3. СВЕТА ТРОИЦА - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

3. СВЕТА ТРОИЦА - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

21.11.2016    Бидејќи во претходните делови објаснивме за поимот на Бог и Светиот дух во македонската вера, овој пат продолжуваме со принципот на света троица. Од генот на оплодувачката моќ на Бог Сонце, во љубовен допир со невестата Планета Мајка Македониа, ќе се роди една нова ВИСТИНА, нов оплодувачки поглед. Новиот поглед е погледот на ИС (бебе-новороденче), а тоа е вкупната жива природа на Планетата, во која се наоѓа и СИНОТ БОЖЈИ.

Прегледано:  1,408.00 пати

2. ШТО Е СВЕТИОТ ДУХ - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

2. ШТО Е СВЕТИОТ ДУХ - МАКЕДОНСКА ВЕРА ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

17.11.2016    Топлината е светлост, светлоста е љубов, љубовта е ПОГЛЕД, погледот е духот божји Македон, Македон е сила во секој Македонец. Зошто духот божји се нарекува Македон? Духот божји се нарекува Македон, затоа што Македонецот е роден од Големата Мајка Македонка, која се наоѓа во вселената - РАЈОТ МАКЕДОНИЈА. Новороденото утринско сонце претставува новородениот поглед „ЅЕ“, што е рамно на љубов. Љубовта е допир и спој од светло и темно, љубовта е мајка. 

Прегледано:  1,234.00 пати

1. ШТО Е БОГ - МАКЕДОНСКА ВЕРА ПРЕРОДБА - РЕИНКАРНАЦИЈА, ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

1. ШТО Е БОГ - МАКЕДОНСКА ВЕРА ПРЕРОДБА - РЕИНКАРНАЦИЈА, ВИСТИНСКО-СЛАВНА, А МАКЕДОНЦИТЕ СЛОВЕСНО-ВЕЛЕНИ, СЛАВНИ СИНОВИ БОЖЈИ

06.11.2016    За повеќемина од човековата популација, претставата за Бог и што е Бог не е јасна. Луѓето не знаат што е Бог. Една од причините за тоа е и лошата информираност од христијанските отци, затоа што и самото христијанство нема исправен став за прашањето што е Бог. Според христијанството, Бог е нешто апстрактно, нестварно, недопирливо, семоќно, кој дарува и казнува. Бог ја измислил реалноста, создавајќи сѐ што можеме да видиме и да претпоставиме, Бог е семоќен, неуништлив, вечен.  

Прегледано:  1,587.00 пати

ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО КАКО ПРОЛЕТТА

ДА ЖИВЕЕМЕ ЗАЕДНО КАКО ПРОЛЕТТА

10.10.2016   Вистината е една. Од оваа вистина сѐ започнува. Оваа вистина е вера во единствениот Бог Сонце ИЛИ, Мајката Мадон - Господарка и синот по татко Илион по мајка Македон - Господар Господ на Планетата Македониа. Вистината е една, а таа е светото или светлото тројство содржано од Бог, Мадон и Македон. „Нашето ПОСТОЕЊЕ во овој свет не е производ на некаква слепа случајна еволуциона сила, туку на љубовен животодавен ПОЧЕТОК.“ (Отец Ивица Тодоров)

Прегледано:  1,101.00 пати

ХЕЛЕНИТЕ СЕ СЛОВЕНИ, ВОЛНАРИТЕ СЕ ХЕЛЕНИ, ВЕЛЕНИТЕ СЕ СЛАВНИ

ХЕЛЕНИТЕ СЕ СЛОВЕНИ, ВОЛНАРИТЕ СЕ ХЕЛЕНИ, ВЕЛЕНИТЕ СЕ СЛАВНИ

25.09.2016  Треба да се знае дека именките: Велен, Словен, Славен, Хелен не се термини за народ, тие се термини за човекова особеност изразена преку божја милост.  Значи доаѓаме до заклучок дека, во јужниот дел на Македонскиот Полуостров луѓето кои се нарекувале ВЕЛЕНИ се всушност СЛОВЕНИ, а луѓето кои биле црни и влакнести, (безимени од семитско арапско потекло) се нарекувани ВОЛНАРИ, всушност тие се ХЕЛЕНИ. Современите истражувачи – историчари се обидуваат именката ХEЛЕНИ да ја анализираат и толкуваат на повеќе начини. Некои пак не се ни обидуваат да помислат за нејзиното значење и по кој повод именката Хелени е употребувана во минатото и денес.

Прегледано:  1,860.00 пати

МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПРВИОТ НАРОД СОЗДАДЕН ОДЕДНАШ НА ПЕТ КОНТИНЕНТИ.

МАКЕДОНЦИТЕ СЕ ПРВИОТ НАРОД СОЗДАДЕН ОДЕДНАШ НА ПЕТ КОНТИНЕНТИ.

 25/8/2016  Од секогаш истражувачите, кога се обидувале да ги утврдат фундаментите на човечката цивилизација, барале цврста потпора во најдревното минато. За таа цврста потпора прават напор да се осознаат во она материјално наследство, кое со своето симболично значење носи порака, т.е. информација за организираниот општествен живот. Така, со насобраните археолошки предмети кои по нивната систематска обработка носат релевантни научни сознанија, се повеќе се утврдува позицијата, дека досегашните научни ставови за „древните цивилизации“ треба да бидат ревидирани.  

Прегледано:  9,263.00 пати

„ИЛИОН, ЗЕТ-ФЕНИКС и ИС – ИСУС“ СЛОВА НА МУДРОСТА - II дел

„ИЛИОН, ЗЕТ-ФЕНИКС и ИС – ИСУС“ СЛОВА НА МУДРОСТА - II дел

31.07.2016  Целата вселена во која се наоѓа Богот Сонце ИЛИ, кој е дел од едно божество составено од безброј Ѕвезди, и Планетата Македониа, со сите рамнини и висини, реки и мориња и сите плодови на неа, како негова придружничка создадена ѐ само за потребите на човекот Македон. 

Прегледано:  1,106.00 пати

„ИЛИОН, ЗЕТ-ФЕНИКС и ИС – ИСУС“ СЛОВА НА МУДРОСТА - I дел

„ИЛИОН, ЗЕТ-ФЕНИКС и ИС – ИСУС“ СЛОВА НА МУДРОСТА - I дел

19.07.2016   На југот од полуостровот Зета Македониа Пиринејска (денес наречена Шпаниа), се наоѓа ланец од македонски светилишта - пештери во кои се насликани фигури на животни, апстрактни претстави на човек и македонско писмо ЦУТНО (кирилица и латиница), со кое се презентира македонската монотеистичка вера во правото слово на единствениот БОГ Сонце ИЛИ. Во пештерата Buitre I истражувачот Lucas Millan ќе го открие најмонументалниот и најдобро сочуваниот цртеж и натписи во областа Зета Македониа ИЛИОН, денес наречен Гиблартар.

Прегледано:  1,828.00 пати

МАКЕДОНСКА ЅВЕЗДА НА ПРОЛЕТТА

МАКЕДОНСКА ЅВЕЗДА НА ПРОЛЕТТА

14/6/2016 Македонската ѕвезда на пролетта заедно со седмокракиот свеќник претставуваат симболи на македонската вера уште од почетокот на создавањето на науката и уметноста, јазикот и писмото. Македонскиот свеќник, до ден денес е во употреба во македонските храмови. Води потекло од камениот период и претставува симбол на светлината ИЛ и симбол на седумте планети Сонцето, Венера, Меркур, Месечина, Сатурн, Јупитер, Марс. Македонскиот свеќник е во форма на триаголник кој го симболизира светлото тројство.  Македонскиот карактер на оваа ѕвезда е во тоа што триаголниците формираат македонски цифри ЦУТНИ (наречени римски) два пати по десет, што ја симболизира пролетта или четирите годишни периоди и два триаголника, како две свети или светли тројства.

Прегледано:  2,133.00 пати

СВЕТО ИЛИ СВЕТЛО ТРОЈСТВО

СВЕТО ИЛИ СВЕТЛО ТРОЈСТВО

 02/06/2016 Во овој истражувачки текст ќе се обидеме да го дефинираме божјото тројство, дали е СВЕТО или СВЕТЛО и да се обидеме да го објасниме нивниот сооднос еден кон друг. Ќе се обидеме да го дефинираме божјиот збор пренесен на обожествениот Енох, Зет или Хермес. Дешифрираните текстови во книгата „Зета Македониа" ни нудат решение кое е тоа свето или светло тројство. Зборот „свето“ е апстрактен поим, кој произлегува од нешто непознато, вишо, недостижно за човекот, произведувајќи чувство на понизност и стравопочит. Терминот „СВЕТЛО“ пак, е нешто поблиско, природно, мило, посакувано, секојдневно, кое се појавува со првиот сончев зрак.

Прегледано:  1,489.00 пати

ОРФЕЈ - Гравир на камен во близина на градот Astorga, (провинција Леон, Шпанија), 32 000 – 800 г. македонска ера пред појавата на христијанството.

ОРФЕЈ - Гравир на камен во близина на градот Astorga, (провинција Леон, Шпанија), 32 000 – 800 г. македонска ера пред појавата на христијанството.

19-05-2016 Крстовидните форми на гравирани камења пронајдени во Шпанија се уште се мистерија за истражувачите. Документирани се, фотографирани но се уште не е истражено нивното потекло ни датирање. Се смета дека крстовидните форми се од понов период што не е случај во оваа книга (книгата „Зета Македониа"), бидејки крстот како симбол а и самата форма се јавува многу поодамна во историјата. Самиот облик на каменот има свое значење а таканаречените крствидни форми ги искажуваат следниов текст.

Прегледано:  1,665.00 пати

ОСВЕДОЧЕНА МАКЕДОНСКАТА ВЕРА ПРАВОСЛАВНА ВО МАНАСТИРОТ ШУДИКОВО ВО ЦРНА ГОРА

ОСВЕДОЧЕНА МАКЕДОНСКАТА ВЕРА ПРАВОСЛАВНА ВО МАНАСТИРОТ ШУДИКОВО ВО ЦРНА ГОРА

(09.05.2016 15:58) Во близина на Беране (Црна Гора) се наоѓаат урнатините на манастирот Шудиково. Тој е центар на писмените и културните одлики на македонскиот народ и духовниот живот на оваа македонска провинција од камениот период со континуитет до денес. Не се знае кога е изграден, се претпоставува XVI-ти век, а изгорел на почетокот од XVIII- ти век. 

Прегледано:  3,728.00 пати

КРСТOT Е НАТПИС НА СВЕТЛОТО ТРОЈСТВО И МАКЕДОНИА РАЈОТ НА ПЛАНЕТАТА-МАКЕДОНИА И МАКЕДОНИЈА РАЈОТ ВО ВСЕЛЕНАТА

КРСТOT Е НАТПИС НА СВЕТЛОТО ТРОЈСТВО И МАКЕДОНИА РАЈОТ НА ПЛАНЕТАТА-МАКЕДОНИА И МАКЕДОНИЈА РАЈОТ ВО ВСЕЛЕНАТА

28.04.2016 Крстот е геометриска фигура, која се состои од две отсечки под прав агол (90°). Крстот е еден од најдревните симболи на човештвото, најмногу е користен од македонската исконска вера „право-славна“, од мноштво подоцнежни митологии и денешното христијанството. „Симболите крст, свастика, спирала и круг, освен естетско - восприемливото значење имаат длабок корен во духовната традиција на македонскиот народ.

Прегледано:  2,529.00 пати

БОЖЕ МОЈ наместо ОЧЕ НАШ; ДУХОТ МАКЕДОН наместо ЛЕБОТ НАСУШЕН и ЛУКАВИОТ

БОЖЕ МОЈ наместо ОЧЕ НАШ; ДУХОТ МАКЕДОН наместо ЛЕБОТ НАСУШЕН и ЛУКАВИОТ

14.04.2016   Првата и основна христијанска молитвата „Оче наш“ ја содржи основната смисла на македонската вера во единствениот Бог Сонце ИЛИ. Воедно, во зборовите со кои се изразува молитвата, се кријат тајни пораки спротивни на здравиот разум. Македонците отсекогаш имале потреба за молитви кон Бог со единствена цел: нашата душа и дух Божји Македон, кои подарени на Македонците, во секој миг од животот треба да бидат поврзани со својот татко, исто како што е телото поврзано со својата мајка Македонка-Земјата. Тоа е тајната на македонската молитва, овојпат наречена „Боже мој“. 

Прегледано:  3,538.00 пати

ОГРАНИЧЕНИОТ УМ НА ЗАПАДНИТЕ АНАЛИТИЧАРИ ЗА КАТЕГОРИЈАТА ВРЕМЕ И МАКЕДОНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА - „СЛЕПЕЦ СЛЕПЦИ ВОДИ“

ОГРАНИЧЕНИОТ УМ НА ЗАПАДНИТЕ АНАЛИТИЧАРИ ЗА КАТЕГОРИЈАТА ВРЕМЕ И МАКЕДОНСКАТА ЦИВИЛИЗАЦИЈА - „СЛЕПЕЦ СЛЕПЦИ ВОДИ“

03.04.2016   https://www.youtube.com/watch?v=Wyr6xhZrQBg  Времето може да се дефинира како линија во континуитет на нештата, и тоа во неповратно минато, сегашност и непредвидлива иднина, базирано на умот и разумот. Врз основа на разумот се потсетуваме на минатото, а како доказен материјал ни служат сочуваните артефакти и записи. Умот го користи записот за да ја претпостави иднината.

Прегледано:  1,410.00 пати

„АНТИЧКИ МАКЕДОНЕЦ ИЛИ ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЈАНИН?“

„АНТИЧКИ МАКЕДОНЕЦ ИЛИ ПРАВОСЛАВЕН ХРИСТИЈАНИН?“

ДИЛЕМАТА ОКОЛУ ТЕРМИНОТ ПРАВОСЛАВИЕ 27.03.2016; Бранко Сотировски Деновиве, како резултат на одредени општествено политички превирања во нашата држава, во телевизиска емисијата се наметна едно прашање: Што се денешните Македонци? „Дали се АНТИЧКИ МАКЕДОНЦИ или ПРАВОСЛАВНИ ХРИСТИЈАНИ?“ Ваквото прашање, како прво, се коси со здравиот разум. Тоа прашање е противречно, пристрасно од позиција на поседувач на моќта. Со самото погрешно поставено прашање се наметна една дилема за терминот „православие“, за кое следи објаснување.

Прегледано:  2,098.00 пати

НАТПИСИ ВО СТИХОВИ КОИ СВЕДОЧАТ ЗА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА

НАТПИСИ ВО СТИХОВИ КОИ СВЕДОЧАТ ЗА МАКЕДОНСКАТА КУЛТУРА

На територијата Зета Македонија Пиринејска (денес таканаречена Шпанија) среда, 02.03.2016 Петроглифите откриени во Шпанија, поточно во MOLINO BARREÑO, MARAGATERÍA (LEÓN) и регистрирани од Juan Carlos Campos (Хуан Карлос Кампос) имаат форми за кои самите истражувачи сé уште немаат јасни сознанија. ​

Прегледано:  2,346.00 пати

ВЕРА НА ВИСТИНАТА - Тоа е верата во единствен господ Сонце Лавот ИЛИ.

ВЕРА НА ВИСТИНАТА - Тоа е верата во единствен господ Сонце Лавот ИЛИ.

10.02.2016   Со делото „Зета Македонија“ се потврдува откритието кое се провлекува низ целата книга во врска со македонската монотеистичка вера.  Ова е обид за појаснување на македонска вера во Богот Сонце и вера во Мајката божја на воскресението, појаснување кое на лингвистички начин, поткрепено со артефакти ни опишува за историскиот камен период на македонскиот народ, распространет на пет континенти, од пред 400.000 г. со континуитет до денес...

Прегледано:  3,294.00 пати

„ИНДОЕВРОПСКИ ЈАЗИК“ – ЛАЖЕН КАБИНЕТСКИ ТЕРМИН ЗА ДА СЕ ИЗБРИШЕ ВИСТИНСКОТО ПОТЕКЛО НА ЈАЗИЦИТЕ, КОИ ВСУШНОСТ ПОТЕКНУВААТ ОД МАКЕДОНСКО - ИСКОНСКИОТ ГОВОР ОД НАЈМАЛКУ 400 000 ГОДИНИ

„ИНДОЕВРОПСКИ ЈАЗИК“ – ЛАЖЕН КАБИНЕТСКИ ТЕРМИН ЗА ДА СЕ ИЗБРИШЕ ВИСТИНСКОТО ПОТЕКЛО НА ЈАЗИЦИТЕ, КОИ ВСУШНОСТ ПОТЕКНУВААТ ОД МАКЕДОНСКО - ИСКОНСКИОТ ГОВОР ОД НАЈМАЛКУ 400 000 ГОДИНИ

13.01.2016   “Јас сум Македонец, со македонска свест, и како таков си имам свое македонско гледиште врз минатото, сегашноста и иднината на мојата татковина...“ (К.П.Мисирков) - Таканареченото семејство на „ИНДОЕВРОПСКИ јазици, произлезено од народ кој живеел  од Шкотска, па сé до Индија, денес не постои, иако јазикот се задржал...“...

Прегледано:  14,579.00 пати

Зета Македонија Илина - Денешна Сиракуза во Сицилија 800 години македонска ера

Зета Македонија Илина - Денешна Сиракуза во Сицилија 800 години македонска ера

Овој сад за култна намена со натпис, е пронајден близу Сиракуза во Сицилија. “За натписот на садот, истражувањата  велат дека на прв поглед би рекле дека е испишан на латински. Меѓутоа земајќи ги во предвид потеклото, периодот и тргнувајќи според истражувањата на B.F. COOK во делото ‘Reading the past, Greek insсriptions’ на садот е испишан грчки натпис...

Прегледано:  729.00 пати

„ЅЕ“ - МОЛЊА

„ЅЕ“ - МОЛЊА

 (Извадок од книгата „Зета Македонија“ од Бранко Сотировски стр.309) (ноември, 2015) Богот ИЛИ-ИЛ како синоним за сончев зрак е синоним за молњата на божјиот Ѕеус. „ЅЕ-УС“ не е божество, тоа е божја карактеристика, тоа е манифестација на силата на оплодувачката божја моќ...

Прегледано:  2,538.00 пати

МАКЕДОНСКО ЕВАНГЕЛИЕ КОЕ СЕ ЧУВА ВО ГРАДОТ РЕИМС И СЛУЖЕЛО ЗА КРУНИСУВАЊЕ НА ФРАНЦУСКИТЕ КРАЛЕВИ

МАКЕДОНСКО ЕВАНГЕЛИЕ КОЕ СЕ ЧУВА ВО ГРАДОТ РЕИМС И СЛУЖЕЛО ЗА КРУНИСУВАЊЕ НА ФРАНЦУСКИТЕ КРАЛЕВИ

16.12 2015     Македонското евангелие е едно од најстарите постоечки писмени споменици на пергамент и сведоштво за македонскиот јазик и православните религиозни практики, кое според некои извори потекнува од XI век, се чува во катедралата Нотр Дам  во РЕИМС источно од Париз. Оваа книга, од поранешните римски провинции (денес дел од таканаречена Франција), сметана е за света книга, подарена од обожествениот македонски народ на своите браќа Македонци во таа област, поврзани илјадници години со културниот центар на светот - Македонија....

Прегледано:  12,179.00 пати

„Солзана“ Големата Мајка, мегалит од околината на Прилеп – Македониа, 400.000 години македонска ера.

„Солзана“ Големата Мајка, мегалит од околината на Прилеп – Македониа, 400.000 години македонска ера.

15.12.2015    Монументалната скулптура на Големата Мајка со три лица висока 67 м. се наоѓа на Се­лечка Планина  во Република Македонија, во насока на исток од градот Прилеп, на три километри источно од  селото Селце. Скулптурата произлезена од Божјиот природен тек за создавањето на Македониа - рајот, дооформена со раката на обожествениот Македон, рамноправен на својот татко, доми­нира во просторот каде е поставена. Боговите Македонци со високи уметнички квалитети, со скриени пораки во стилот на божјиот Хермес, ни ја презентираат македонската монотеистичка вера на Големата Мајка, Господ Сонце и вселената...

Прегледано:  6,737.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................