Галерија

27-05-2019 г.

 

БожјиТанец во Прегратка, толковен речник:

 

 

Ганчо = ножички ( нозете во форма на ножички)

 

Кабасео = ишарет на мажот (ка = желба, б = божја, ас =  прв, првак, о = молба), ПРВА ЖЕЛБА НА БОГОТ                             МАКЕДОНЕЦ СО ПОГЛЕД..

 

Лидер  = партнер (ли = додава, иде = придружува некого во од).

 

Милонга = забава (мило = што е сакан на мил начин, лонг = долго), ДОЛГО МИЛУВАЊЕ.

 

Миранда = ишарет на жената ( мира = во мир, н'да = надеж),  СО НАДЕЖ ЗА ПОМИРУВАЊЕ.

 

Половер = партнерка (пол = спротивно, вер = вера) ВЕРА ВО СПРОТИВНИОТ ПОЛ.

 

Ронда = движење на танчерите во круг, од десната страна. (ро = ротација, вртење околу својата оска, н'да =                 надеж), ВРТЕЊЕ ОКОЛУ СВОЈАТА ОСКА ВО НАДЕЖ за љубов). Ронда е танц во прегратка во рамките на Танецот во ронда - кога главниот мотив постојано се повторува, нареченоТангото.

 

Танго = Божји Танец, помеѓу Господинот и Господарката.

 

Таанго = Танец игра. (таа = таа, н'го = него), ТАА СО НЕГО. АНГ = ангел, пролет, ТАНЕЦ во ронда - кога главниот мотив постојано се повторува, нареченоТанго.

 

Сакада = саката (влегување во просторот на партнерката)

 

Очо = очи, осмица.

 

Хирос (giros) = итро кружно движење, лидерот стои на една нога, се усукува во рамениците а се одсукува со карлицата, додека партнерката прави повеќе чекори.

 

Пајада = пОјада или ПОЕЊЕ - пеење

 

MILONGA KREIOLLA
Креолски јазик, се однесува на кој било мешан јазик, производ на соживот помеѓу жителите со повеќе мајчини јазици.
Идно време се прави со            „ЛО“
Сегашно време се прави со      „ТА“
Минато време се прави со        „А“
Milinga Kriolla – КРЕОЛЛА значење:  КРЕ = крекање, гласно говорење, ОЛ = еј, ЛА = на.
Милонга креолла би значело = ДОЛГО МИЛУВАЊЕ СО ДИНАМИЧНА И ГЛАСНА ПЕСНА.

 

.................................................................................................................................................................................

 

 23 ноември 2021

 

 фестивал во Високо, Босна.

 

.

 

 

 

 

............................................................................................................................

 

25.11.2019 г.

 

 

 

 

                                                           Mehtap Gedikoğlu Р. Турција, ресторан Кашмир Скопје.

 

Небесен Танц

 

„Прегрни ме силно,
во планинскиот лет.
ах, светлост се шири,
ко заљубовен цвет“

 

Небесен Танц

 

              

 

.............................................................................................................................................................................................

 

13.09.2019 г.

 

 

                                                ГТЦ Скопје

 

 

                        СЕ КОРНЕ ИЛИЈА                                                                     СОН

                        Многу убаво, но тажно.                                                             Лице ко месечина,
                        Колку е бело, толку е зелено.                                                   Коса златна коприна,
                        Може утрото е свежо, но во душа топло.                                Очи, сон гледаат,
                        Те барам те нема.                                                                     Вистинска убавина.

                        Ко сонце светло,                                                                        Сонлива, проѕирна, 
                        Ко вода бистра,                                                                          Ми дојде до постела.
                        Ко песок врела,                                                                          Рамо ми допира,
                        Се Корне Илија.                                                                         Гром силно удира.

                        Ко сонце светло,                                                                        Страшна олуја,

                        Ко вода бистра,                                                                          Срце ми поигрува,                                                                                                                                               
                        Душа те бара.                                                                            Ја барам убавицата,                                                                                                      
                        Мој Илија.                                                                                   Во роса се претворила.

                        09.09.2019 г.                                                                                Ја барам убавицата,
                        Бранко Сотировски   
                                                                 Во роса се претворила.

                            

                        .                                                                                                   12.07.2019 г. Бранко Сотиро

 

 

 

„Се Корне Илија“                                                                 „СОН“

https://www.youtube.com/watch?v=BTC7jxiGxns                https://www.youtube.com/watch?v=3NqihW4Sivk

 

 

 

............................................................................................................................................................................................

 

 

 

 

 

 

....................................................................................................................................................................................................

 

05-2019 г.

 

                                                                         Танго фестивал Београд

 

Од повеќе десетици партнерки во ронда, само една вистинската, таа е Светлана - (светлост).

 

ЈАГУЛА 1

ОСТАР ПОГЛЕД
МОЛЊА ЈАКА,
ВО МИЛА ПРЕГРАТКА      
СО ЖЕЛБА СИЛНА.

МОЈТА СВЕТЛОСТ НЕЖНА,
ВО СРЦЕ БУРА ЖИВА,
ЧУСТВИТЕЛЕН ДОПИР,
ЕДЕН МОЛЧЕШКУМ ЗБОР.

ПОИГРУВА ОГАН,
КО ГУЛАБИ БЕЛИ,
КО ЈАГУЛА ДВИЖИ,
СО ЉУБОВ ВО ЛЕТ.

НАВИРА ЉУБОВ.
КО ОБЛАЦИ БЕЛИ.
ЕДЕН КОН ДРУГ,
КОН СОНЦЕ ВО ЛЕТ.

СВЕТЛАНА, СВЕТЛАНА.

Бранко Сотировски
06-05-2019 г.

 

 

„Јагула“ https:

 

 

.............................................................................................................................................................................

 

 

02-2019 г.

                           

 

 

Почувствувајте ги убавините на Аргентинското Танго. Покрај македонските ора, кои се бисери во светот, танго е вештина дадена за забава, уживање и здравје затоа ја заслужуваат сите!

 

 

 

 

 

 

26-01-2019 г.

 

Роденденска прослава, 5 години Институт Тангом, денес со сменето име АКАДЕМИЈА ТАНГОМ. Во ресторанот на МКЦ, Република Македонија.

 

 

 

 

 

 

 

 

02-01-2019 г.

 

Дочек на новата 2019 год. во Кашмир -милонга.

 

 

 

 

 

 

 

 

.........................................................................................................................................................

 

31.10.2018

 

„Филиграни 2018“ - песната „Шепот“ доби награда за најдобра интерпретација во изведба на Серафина Фантаузо. Настапот го зачинија танго-танчерите Владанка Колева и Анѓелче Смонтар.

 

Текстот го напиша Бранко Сотировски, мелодијата е на Серафина Фантаузо, а аранжманот на мелодијата го направи Сашо Ливрински.

 

 

Дел од настапот на Серафина Фантаузо.

 

 

 

Тортата по повод 25 години постоење на фестивалот „Филиграни“.

 

 

 

Танго-танчерите Анѓелче Смонтар и Владанка Колева, изведувачката Серафина Фантаузо и текстописецот Бранко Сотировски.

 

 

 

Освоената награда за најдобра интерпретација.

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

26-10-2018 г.

 

КРУНА „ЅВЕЗДЕНИОТ ШЕПОТ“ во вид на венец.

 

Помеѓу многуте ѕвезди во вселената, се наоѓа и нашата ѕвезда наречена Сонце Татко ИЛИЈА. Вкупното наше знаење пристига од нашиот татко. Како? Пристига преку сончевиот - ѕвездениот шепот или шум на сувите дабови лисја во дабовата шума, во зимскиот период. Во летниот период ѕвездениот шепот пристига со ветреце што дува низ лисјата на трепетлика - топола.

„Ѕвездениот шепот“ е светлост и топло - топлина. Светлоста е ДУХ, топлото е ДУША. Ѕвездите шепотат преку светлоста. Светлоста никогаш не умира. Според македонската вера на Вистината Бог има свое име, а тоа е Илија и духот божји има свое име. Името го добил според тој што го открил божјото знаење и го пренесува преку словото и на другите преку верата, а тоа е МАКЕДОН - МАКЕДОНЦИТЕ. Тоа значи ДУХОТ БОЖЈИ Е МАКЕДОН. Духот божји Македон се претставува од Македонците преку душата, а тоа е СЛОВОТО. Духот божји Македон и душата божја словото на Планетата Македонија, на необразованите Македонци се пренесува до денес преку СЛОВО-СЛАВО МАКЕДОНЦИТЕ. (Словото претставува реч божја претставено преку македонските словарници кирилица и латиница).

 

 

КРУНА „ЅВЕЗДЕНИОТ ШЕПОТ“ во вид на венец, изработена од Бранко Сотировски, за потребите за претставата на сознанијата изложени во книгата „Зета Македониа 400.000 г. писменост“.

 

..................................................................................................................................................................................

 

29.09.2018

 

„ЕВРОФЕСТ 2018“ - песната „Фиданка“ доби втора награда. Текстот го напиша Бранко Сотировски, мелодијата е на Серафина Фантаузо, а аранжманот го направи Љупчо Соколовски.

 

 

 

                                               Вокалот Серафина Фантаузо и текстописецот Бранко Сотировски

 

 

 

                                                                         Наградата доделена за песната „Фиданка“

 

______________________________________________________________________________________

 

 16.02.2018 г.


„ГОЦЕ ФЕСТ 2018“ - Песната „Кавал“ е наградена со две награди: Награда за најдобар текст на Бранко Сотировски и втора награда од жири на Серафина Фантаузо за мелодија.

 

 

                                                      Награда за најдобар текст на Бранко Сотировски.

 

 

 

Наградата за мелодија дадена на вокалот Серафина Фантаузо и наградата за најдобар текст дадена на Бранко Сотировски.

 

 

 

                                                                Бранко Сотировски и Сашо Ливрински


 

.........................

 

                            Видео-запис на песната „Кавал“, изведена на фестивалот „ГОЦЕ ФЕСТ“ - 2018 год.,
                                                                  АРМ - Скопје, Република Македонија.

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

30-12-2017 г.


Со пајтон пристигна кралот Св. Никола на плоштадот Македонија во Скопје, пречекан од многубројните деца и нивните родители. На сите присутни Св. Никола им посака СРЕЌНА НОВА ГОДИНА.

 

 

 

..............................

 

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

15-12-2017 г.

 

Снимени се шест видео записи, следните четири ќе се снимаат со почетокот на пролетта. Снимените песни се дел од проектот „Искра“. Во овој проект се опишува љубовта помеѓу таткото Сонце ИЛИЈА и мајката Марија, Мадона-господарка, Богородица, Планета Македонија. Љубовта се раѓа како една искра, молња, или сончев зрак. Планетата Македонија, како богородица, ќе го роди утринското црвено сонце, наречено Зет, Хермес, ИС-Исус на 25-ти декември од кое, како молња или искра ќе излезе првиот сончев зрак, персонифициран како ЕЛЕН или АТ-коњ. Планетата Македонија ќе биде оплодена на 22-ри март, кога ќе почне да се раѓа МАКЕДОНИЈА РАЈОТ. Инспирацијата на овие текстови пристигната е од таткото Сонце, кое Македонците го почитуваат минимум 500.000 г. во вид на македонска монотеистичка вера или митологија. Тоа е верување во реинкарнација на вкупната жива природа наречено „ИС“ од 22-ри март. Повеќе може да се прочита на сајтот zetamacedonia.com или во книгата, II-ро дополнето издание со наслов „Зета Македониа, 400.000 г. писменост, македонска цивилизација на пет континенти, традиција до денес“. Книгата може да се прочита во библиотеката „Браќа Миладиновци“ и во Народна и Универзитетската библиотека „Св. Климент Оридски“ Скопје.

 

 

 

 

                                                       Ване продукција ИН ТВ Австралија и Бранко Сотировски

 

 

 

                                    Дел од музичкиот запис на песната „Искра“, Серафина Фантаузо и кавал Сашо Митев.

 

 

  

 

 

 

 

                                                                                        „Зоро Божјa“

................................................................................................................................................

 

                       

                                       Дом АРМ, по концерт. Серафина Фантаузо

 

...................................................................................................................................................

 

 

 

                                                                      „Дојде Дедо Мраз - Св Никола со Снегулка Лада

 

 

 

 

 

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


08-12-2017 г.

 

 

                                    Кралот Дедо Мраз-Св. Никола, и Снегула, самовила Лада, Планета Македонија.

 

 

Македонскиот, стариот Крал-Зет, тоа е старото сонце најдолгата ноќ од 22-ри декември. Стариот Крал-Зет ни го подарува зголемувањето на денот со помош на Снегулка, Планета Македонија, која го раѓа младото сонце, Единствениот, Зет, Хермес Исус, од 25-ти декември.

 

 

 

 

 

 

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

05-12-2017 г.

 

 

                                                                   Македонска круна, традиција најмалку 500.000 г.

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

25-11-2017 г.

                                                    

 

                                                  Круна на Св. Никола наречен Дедо мраз. Автор: Бранко Сорировски.Снимена е песната „Дојде нова година“, дел од музичкиот албум Зета Македониа „ИСКРА“. Дедо мраз всушност Св. Никола исполнува желби. Се припрема изработка на спот. мелодија и вокал Серафина Фантаузо, аранжман Сашо Ливрински -Лаврод, текст Бранко Сотировски, детски хор од училиштето „Кузман Јосифовски Питу“, подготвен од професорката по музичко образование Верче.

 

 

 

                                                                                       Минојски крал-Зет.

 

 

 

                               Македонски Зет од Таџикистан со круна украсена со паунов пердув, симбол на ПАН-БОГ.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------   

 

18-10-2017 г.

 

  

   Работен појадок на утринско сонце. Серафина Фантаузо, Сашо Ливрински-Лаврод и Бранко Сотировски.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

08-09-2017 г.

 

Интернационален музички фестивал ОХРИД ФЕСТ-ОХРИДСКИ ТРУБАДУРИ „ФОЛК ВЕЧЕР 2017 г.“ 
Наградена песна за аранжман е нумерата „Искра“, вокал и музика Серафина Фантаузо, аранжман Сашо Ливрински-Лаврод, текст Бранко Сотировски. Песната е дел од албумот „Зета Македонија-Создавање на светот“. 

 

 

                                                                        Кралица СОНЧЕВ ЗРАК - „ИСКРА “

 

 

 

 

 

 

 

Македонска круна-реплика од Бранко Сотировски. Изработена за потребите при снимање на музичкиот албум (во подготовка) „Зета Македонија - Создавање на светот“

 

 

 

За време на промоцијата на книга „Зета Македониа“, промовирана е и македонската круна од дабови лисја, симбол на книгата и државата Големата Зета Македониа.

 

 

 

                                                     Македонска круна изработена од Бранко Сотировски,

                                                    за презентација на музичкиот албум „Македонија рајот“.

 

 

 

Македонска круна од дабови лисја, симбол на книгата и кралството Зета Македониа. Реплика на круната изработена е од Бранко Сотировски за потребите за снимање и презентација на музичкиот албум со наслов „Македонија рајот“. (Круната е употребена и за презентација на песната „Древна Земја“ од авторот Орце Зафировски, Лешочки Фолк Фест 2017 г.)

 

 

.......................

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Снимање на спотови од музичкиот проект „Македонија рајот“ - (21.07.2017 г.)

 

 

 

 

 

 

 

 

               Локалитет „Тумба Маџари“, 7.000 години македонска ера пред појавата на христијанството.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

                                               Самовила Веста, заштитничка на божјиот оган.

 

 

 

 

Реконструкција на амалија, пронајдена во Зета Мадониа (денес наречена Романија), 6.000 години македонска ера пред појавата на христијанството. Со натпис: „ТЕШТОТ ОД СОНЦЕТО ИТА ОД БЕСКОНЕЧНАТА ВСЕЛЕНА СО СОНЧЕВИТЕ ЗРАЦИ ИЛ, ТИЕ ПРОЛЕВААТ, ОПЛОДУВААТ ВО ТРИТЕ ПРОЛЕТНИ МЕСЕЦИ, ВО РАМКИТЕ НА ШЕСТТЕ МЕСЕЦИ ВО РОД“. Извор: „Зета Македонија, 400.000 г. писменост“, стр.170. 

 

 

 

Големата мајка Македонија, со македонска фризура која е актуелна и ден-денес.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Екипата за реализација на музичкиот проект „Македонија рајот“.

 

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Македонско Сонце на „Зета Македониа“- (промоцијa, декември 2015)

 


 


 


 


 


 

 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Книгата „Зета Македониа“ предизвика голем интерес на годинешниот саем на книгата во Скопје (12-18.4.2016) 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

                                               КИНЕСКИ АКТИВНОСТИ ВО ИНСТИТУТОТ „КОНФУЦИЈ“

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

05.10.2018 г.

 

 

Одбележување на петтата годишница од постоењето на институтот „Конфуциј“ во Скопје, Република Македонија.

 

 

 

 

 

 

По тој повод се одбележа доделување на благодарници за придонес кон развојот на институтот „Конфициј“ и афирмација на кинескиот јазик и култура во Република Македонија.

 

 

 

--------------------------------------------------------------------------------------

 

24.09.2018 г.

Во Музејот на современа уметност се одржа „Одбележување на кинескиот празник на средината на есента“. 

 

 

 

 По тој повод му беше врачен подарок - слика изработена на оризова хартија. Своерачно е потпишана од професорката по кинески јазик, Guo Xiaofang, со посвета на г-динот Бранко Сотировски - (Sūkè ) 苏克. 

 

 

 

Цвеќе - Guo Xiaofang Lǎoshī (老師)

 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Институтот „Конфуциј“ при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја одбележа четиригодишнината од своето постоење. 04.09.2017 г.

На честитките за понатамошна успешна работа на Институтот се придружи и министерот - советник на Амбасадата на НР Кина во Р. Македонија г. Мао Чингвен. Оваа свеченоста беше особено значајна затоа што беше последната активност во која учествувше досегашниот кинески директор проф. Денг Шиџонг. Тој се прости со кратко обраќање во кое се заблагодари на ректорот, проректорите, наставниците и сите со кои соработувал во последните четири години.

 

 

Институтот „Конфуциј“ при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје ја одбележа тригодишнината од своето постоење. 26.09.2016.

 


 

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Доделување потврди од проф. д- р. Денг Шиџонг 邓肘忠 за учество на првиот меѓународен натпревар по кинески јазик „Кинески мост“ на 07.05.2016
                               Честитки од претставникот на кинеската амбасада


 


 


  ----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Активно учество во организација на настаните што ги приредува кинескиот институт „Конфуциј“ во Скопје.


2016
2016
2016 г.
 

2015 г.
 

2015 г.
2015 г.
     2015 г.
2015 г. 

2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.
2014 г.

 

 

Првиот глобализатор на светот е Дон, Дион, Дионис, братот на Хермес. 
Хермес на врвот ЕЛЕНВРВ на планината Галичиса (над Охритското езеро), од Богот Сонце го примил целото човеково знаење, Братму Дон го спровел низ целата земјина топка. Името на земјината топка е Марија-ДОНА, Ма-Дона господарка-заштитничка, Македонија.
Дон ги описменил сите племенски заедници а тие покрај писмото го прифаќале и јазикот, музиката и верата. Дон ја развил науката, изградил патишта и безброј енергетски кондензатори пирамиди, Меѓу другото Дон ги научил на сите борбени вештини. Денес сите тие вредности се враќаат во Македонија.
Македонскиот јазик е КОД за одгатнување на се она што е ограбено од Македонците а тоа е писмото, јазикот, науката и културата.2014 г.
2014 г.
2013 г.

 

 

Првите професори и студенти (курсисти) по кинески јазик вo Институт „Конфуциј“ Скопје/Confucius Institute Skopje, при Универзитет „Св. Кирил и Методиј“ во Скопје.

 2013 г.

 

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Огромна заинтересираност за книгата „Зета Македониа" на саемот на книга во Париз (17-20 март 2016) 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Фотографии од доделувањето на благодарници за учество во работилницата „ГЛАГОЛИЦА -  буквите кои се повеќе од букви" националната и универзитетска библиотека „Св.Климент Охридски" - Скопје, на 04.12.2015

  

 

 


 


 


 


 


 
Во склоп на работилницата беше изработена и икона на светиот Кирил со буквите од глаголицата.

 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Фотографии од промоцијата на книгата "ЗЕТА МАКЕДОНИЈА“ 400.000 години писменост македонска цивилизација на пет континенти традиција до денес". Промоцијата се одржа на 04.12.2015 година во киносалата на Кинотеката на Македонија.


 


 


 


 


 


  

 

 

За време на промоцијата на книга „Зета Македониа“, промовирана е и македонската круна од дабови лисја, симбол на книгата и државата Големата Зета Македониа.

 


 


 


 


 


 


 


 


 

 

   


 

 

 

 


 

 


 

 


 


 

    
 

 


 

 

                    


 


 


 


 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Ристо Поповски и Бранко Сотировски на посета кај председателот на Република Македонија Ѓорѓи Иванов, февруари 2014

 


---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Васил Иљов во посета на Бранко Сотировски, кој му подарува икона од авторката Марија Сотировска, септември 2013 г.

 
 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Дел од манифестацијата по повод кинескиот традиционален празник ДУАНВУ  на 04.06.2014 г.


 

Од интервјуто во емисијата "Глас од татковината" на радио Скопје на 13.06.2014 г.


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Снимањето на химната Зета Македонија (верзија на англиски јазик) со тимот: композиторот Сашо Ливрински, интерпретаторот Серафина Фантаузо и придружните вокали на 23.08.2014 г.

 

 


 


 


-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Од интервјуто во емисијата "Квинтесенција" на радио Слободна Македонија на 27.08.2014 г.------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Одбележување на Светскиот ден на институтите „Конфуциј“ 24-25.09.2014 г. 

 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


"ДА СЕ ИСТРАЕ ВО КРУГОТ", изложба на уметничката група МОМИ 26.09.2014 г.

 

 


 


-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Свечено отворање на Археолошкиот музеј во Скопје, Република Македонија 18.октомври 2014

 

 

 

 

 

 

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Свечено доделување на окромвриска награда за животно дело во собранието на Република Македонија на 23 Октомври 2014 -Денот на македонската револуционерна борба 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

 

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Прегледано:  10,821.00 пати

Објави:

https://www.facebook.com/groups/

1474313992861929/permalink/

1938452183114772

.................

https://www.facebook.com/groups/

LaMagiadelasPiedras

.................

https://www.facebook.com/groups/

876035302411890

...........................

https://www.facebook.com/dainst  Германиј

 

              Химна на Зета Македони.

  

 

   

     ................................................................