Зета Македонија

                                                                                                                                 

Промоцијата на книгата од БРАНКО СОТИРОВСКИ - „Зета Македониа, 400.000 години писменост, македонска цивилизација на пет континенти традиција до денес", која се одржа на 4 декември (петок) во Кинотека на Македонија во Скопје.
Се изведуваа и песни од дешифрираните натписи од споменици на културата на македонскиот народ, распространет низ целиот свет, со старост од пред 400.000 години македонска ера во континуитет до денес. Песните се компонирани од Сашо Ливрински - ЛавРод
Учество во програмата:
Сузана Спасовска
Серафина Фантауззо
маестро Зоран Џорлев


Оваа страница е посветена на низа истражувања вклопени во една обемна книга, чија содржина се однесува на периодот од таканаречената праисторија. Во неа се обработени археолошки пронајдоци и артефакти од секаде низ светот и на пет континенти кои укажуваат на постоење и континуитет на македонската култура, писменост и јазик, милениуми и милениуми наназад по најновите истражувања минимум до 500 000 години македонска ера пред преименубањето на македонската вера „Православна“ во христијанска религија па се до денес („Православна“ поради најкусата и права линија, од врвовите на планините во контакт со бог Сонце, за слава на таткото Сонце ИЛИЈА, мајката Марија, Мадона-господарка, Планета Македонија и синот Единствениот ЗЕТ, Хермес, ИС-Исус, Македон) . Анализата на овие артефакти и историски значајни пронајдоци од историјата на човештвото се однесуваат на толкување на нивното лингвистичко и митолошко значење, наспроти општо прифатеното дека тоа се дела на примитивни луѓе кои не знаеле да се изразат писмено и симболично. Луѓето (почнувајќи од најстариот обработен артефакт од пред 500 000 години ) од таканаречената праисторија живееле цивилизирано, во општествено уреден живот налик на денешниот, пишувале и комуницирале на македонски јазик, користеле македонска азбука ЦУТНА (кирилица и латиница) и цифри пролетни. Науката, верувањата, обичаите и културните достигнувања не биле непознати за македонскиот народ. Тие биле дел од секојдневието на луѓето, цврсто и непосредно поврзани и со науката и со верата. Целиот општествен и културен живот на Македонците е сеопфатно организиран во една држава, распространета на пет континенти и се нарекува ЗЕТА МАКЕДОНИА (без буквата „Ј“). Тоа е држава која во својот склоп опфаќа повеќе помали Зети кои и даваат посебен белег и своја карактеристика на големата Зета Македониа како целина. Сите љубители на македонската култура и цивилизација ќе имаат можност постојано да се информираат со нови содржини од оваа книга, занимливости поврзани со оваа тема, видеа на дел од материјалите од книгата, извадоци и кратки текстови со цел зачувување и негување на најстарото македонско културно наследство и свето име, како историја на светот.. 


Од авторот
Бранко Сотировски
Прегледано:  57,712.00 пати

 

 

 

 

Банери од радио станици каде се емитуваат песните создадени според сознанијата објавени во книгата „Зета Македониа“.

 

 

 

            ..............

 

 

        

            https://www.facebook.com/RadioIskrica

 

 

 

 

 

Tанго е вештина дадена за забава, уживање и здравје затоа ја заслужуваат сите!