БРИТАНИЈА

 31.01.2018

 

 

Уметничкото дело привезок, создадено од Македонци, кои живеат во Јоркшир од пред 11.000 години, во континуитет до денес, со нивните ритуали, вера, и културните вредности, писменоста и јазикот, се дел  од нивниот живот.

Откриен од истражувачки тим од универзитетите од Јорк, Манчестер и Честер, е со претпоставка, најраниот  пишан документ за потеклото на лугето кои живеат во Велика Британија.
Направено е од едно парче шкрилец, во триаголна форма, три мм дебел артефакт од 31мм со 35мм содржи серија букви од македонската словарница (кирилица и латиница) за кои археолозите веруваат дека може да претставува дрво, мапа, лист или дури и ознака.
Гравираните мотиви на мезолитните приврзоци се исклучително ретки и во Европа. Ги има на Македонскиот полуостров (Балкан) и во Република Македонија.

 

Прегледано:  399.00 пати

 

 

 

 

Банери од радио станици каде се емитуваат песните создадени според сознанијата објавени во книгата „Зета Македониа“.

 

 

 

            ..............

 

 

        

            https://www.facebook.com/RadioIskrica

 

 

 

 

 

Tанго е вештина дадена за забава, уживање и здравје затоа ја заслужуваат сите!